Laura Jansen
sep 2022
Capsule wardrobe samenstellen?
Dat doe je zo!
Creëer een overzichtelijke en duurzame kledingkast met de capsule wardrobe. Kledingkasten hangen tegenwoordig vol met kleding, maar we dragen vaak een groot deel van onze kleren niet of nauwelijks. Gemiddeld dragen we het grootste deel van onze tijd maar 20% van onze kleding. Dat is natuurlijk zonde en je kunt hier wat aan doen. Als je aan de slag gaat met de zogenoemde capsule wardrobe, dan creëer je een minimalistische kledingkast met alleen maar favoriete kledingstukken. Je draagt op deze manier alle kleding in je kast ook daadwerkelijk. In dit artikel leggen we precies uit wat een capsule wardrobe is en hoe jij deze samenstelt.
Wat is een capsule wardrobe?
De capsule wardrobe is in de jaren '70 bedacht door Susie Faux in Londen. In theorie houdt het in dat je 'capsule' (garderobe) uit maximaal 37 kledingstukken bestaat, maar er zijn ook mensen die een maximum van 50 kledingstukken aanhouden. De capsule garderobe bestaat uit de meest essentiële en mooiste kledingstukken. Het is de bedoeling dat je aan het begin van elk seizoen je capsule kledingkast compleet maakt met alle kleren die je nodig hebt en dan vervolgens niks meer koopt. Je bepaalt dus elk seizoen wat je belangrijkste kledingstukken zijn. Denk hierbij aan broeken, rokken, jurken, tops en jasjes. Ondergoed, sokken, sportkleding, basics en accessoires horen niet bij de capsule garderobe.
Elk seizoen heb je dus een capsule garderobe van 37 kledingstukken. Het is de bedoeling dat je de 37 kledingstukken goed met elkaar kunt combineren. Je zou zo'n 70 tot 80 verschillende outfits kunnen samenstellen met je favoriete kledingstukken.
De voordelen van een capsule wardrobe
Een capsule wardrobe samenstellen, biedt veel voordelen. Ten eerste koop je veel minder kleding, waardoor je geld bespaart. Tegelijkertijd creëer je zo een duurzame kledingkast, want je kast hangt niet meer vol met ongedragen kleding. Je denkt goed na over wat je shopt en koopt niet meer iets 'voor erbij' wat je maar een paar keer draagt. Daarnaast creëer je ook rust in je hoofd, want je weet precies wat je hebt en welke combinaties je daarmee kunt maken.
En er zijn nog veel meer voordelen. We sommen de belangrijkste voordelen van een kerncollectie voor je op:
- Je koopt veel minder kleding
- Je bespaart geld
- Je creëert een duurzame kledingkast
- Je kunt alle kleding combineren
- Je kiest voor kwaliteit in plaats van kwantiteit
- Je creëert rust in je hoofd
- Je hebt overzicht in je kledingkast
- Je wordt creatiever
- Het is beter voor het milieu
Als je dat gedaan hebt kun je een moodboard gaan maken. Dit kun je bijvoorbeeld op Pinterest doen. Laat je inspireren en sla alles op waar je blij van wordt. Als je moodboard klaar is, kun je naar een rode draad gaan kijken. Welke stijlen vind je terug? Zie je bijvoorbeeld een romantische stijl, een klassieke stijl of casual chic? Of is het een combinatie van stijlen? Op basis van je moodboard en stijl kun je bepalen welke kleding in jouw capsule garderobe hoort.
3. Je kledingkast opruimen
Als je weet wat je stijl is en wat jouw beste kleuren zijn, kun je jouw kledingkast gaan opruimen. Haal alles uit je kast, pas alle kleding en stel jezelf de volgende vragen bij elk kledingstuk:
- Is het de juiste kleur?
- Past het bij mijn stijl?
- Past het bij mijn figuur?
- Word ik er blij van? (Bij het stellen van deze vraag denken we natuurlijk meteen aan Marie Kondo!)
Houd bij het opruimen van je kast dus jouw beste kleuren en moodboard erbij. Alles wat niet meer bij jou past, doe je weg. Het is belangrijk dat je alleen nog kleding overhoudt die echt bij jou past en die je ook daadwerkelijk gaat dragen.
Hoe je jouw kast vervolgens het beste kunt opruimen en indelen, laten we zien in het artikel: 'Je kledingkast opruimen'.
4. Selecteren en combineren
Je hebt nu je kledingkast opgeruimd en uitgezocht. Als het goed is, heb je alleen nog kleding over die bij jou past. Nu is het belangrijk dat je je kleding sorteert op seizoen en categorie. Sorteer alle op seizoen en leg alle tops, jurken, broeken etc. bij elkaar. Zo krijg je een goed overzicht.
Bekijk per seizoen hoeveel kleding je hebt liggen. Zijn dit meer dan 37 items? Bekijk dan welke kleding overbodig is en welke items je kunt missen. Ga vervolgens na welke kleding bij de basis hoort en welke kledingstukken je met elkaar kunt combineren. Zorg ervoor dat de basis bestaat uit goede broeken, tops, jurken en jasjes die met elkaar gecombineerd kunnen worden. Een goed jasje past bij verschillende tops, maar ook bij een jurk. Een goede broek kun je combineren met verschillende tops en ga zo maar door. Maak een selectie van je favoriete kledingstukken en zorg ervoor dat je niet meer dan 37 items hebt.
5. Capsule wardrobe compleet maken
Als je voor elk seizoen een overzicht hebt gemaakt, kun je bekijken welke kleding je nog mist. In deze stap ga je jouw capsule garderobe per seizoen aanvullen. Je weet wat je stijl is en welke kleding je nog hebt, dus je kunt nu een wensenlijstje gaan maken met ontbrekende items die je nog kunt shoppen. Bekijk daarvoor goed welke items je écht nodig hebt voor de basis van jouw stijl, zodat je daar meerdere combinaties mee kunt maken.
6. Shoppen
Volgens de officiële regels van de capsule wardrobe koop je alles wat je nodig hebt in één keer. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Het is in ieder geval belangrijk dat je een wensenlijstje hebt gemaakt en dat je niet meer koopt dan op je lijstje staat. Als je een bepaald item niet meteen kunt vinden, kun je het natuurlijk ook op een later moment kopen.
7. Weggooien en opnieuw analyseren
Heb je alle voorgaande stappen doorlopen? Dan kun je de kleding die niet meer bij je past gewoon wegdoen. Verkoop deze kledingstukken bijvoorbeeld, geef ze aan een goed doel of aan iemand die er wel blij van wordt. Bekijk elk seizoen opnieuw je capsule garderobe en analyseer welke items nog bij je passen. Haal de pieces die niet meer goed bij je passen uit je kledingkast en vul je collectie aan met nieuwe items die je goed met je bestaande garderobe kunt combineren.
blouses
Een aantal blouses in je kast doet wonderen. Je kunt (oversized) blouses namelijk altijd combineren met een mooie pantalon, jeans of rok. En ook met een blouse kun je weer diverse stijlen creëren. Draag een nette blouse bijvoorbeeld lekker casual door er een knoop in te leggen en het piece te combineren met een zomers rokje.
Nu je weet hoe jij een capsule wardrobe kunt samenstellen en welke key pieces in de capsule garderobe horen, kun je beginnen met shoppen. Kies jouw favoriete wardrobe essentials!