Lyocell kleding
Ivana van den Berg

Ivana van den Berg

Lyocell

Alles wat je erover moet weten

Lyocell is een natuurlijke en duurzame stof. Het is een redelijke nieuw materiaal dat wat minder bekend is dan bijvoorbeeld linnen of katoen. Toch komt lyocell steeds meer onder de aandacht, omdat het één van de meest duurzame stoffen is. Een must in jouw duurzame kledingkast dus. Maar wat is lyocell nu eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen van deze stof? Ontdek het allemaal in dit artikel.

Lyocell-Styles

Wat is lyocell?

Natuurlijk en langdurig

 Vrouw in lyocellblouse
Man in lyocellshirt

Lyocell is een natuurlijke vezel die wordt gemaakt van cellulose uit de houtpulp van bijvoorbeeld eucalyptus- en beukenbomen. Het is dus geen synthetische stof, maar een natuurlijk materiaal dat gemaakt wordt van natuurvezels. Je kent de stof misschien wel onder de merknaam Tencel®. Lyocell is een subtiele en zachte stof met een zijdeglans. Het soepele materiaal is heel sterk en aangenaam draagbaar. Er bestaan trouwens ook materiaalmixen van lyocell en kasjmier wol.

Is lyocell duurzaam?

Ja, lyocell is een duurzame stof. De productie van de stof wordt gemaakt in een zogenaamd gesloten systeem ('closed loop'). Dit betekent dat alle middelen van het productieproces worden hergebruikt of gerecycled. De chemische stoffen die tijdens het productieproces zijn gebruikt, worden volledig gerecycled. Er wordt zuinig met energie omgegaan (minder uitstoot) en het water van het productieproces wordt hergebruikt. Er komen dus geen schadelijke stoffen in de natuur terecht. Hierdoor is lyocell duurzaam en milieuvriendelijk.

De voordelen van lyocell kleding

Lyocell heeft een aantal hele mooie eigenschappen. Dit zijn in feite ook de grote voordelen van lyocell. Zo voelt de stof heerlijk aan en zweet je er niet zo snel in. Hieronder zie je alle eigenschappen en voordelen van lyocell kleding in een oogopslag:

  • Goede ventilatie

Lyocell kleding ventileert heel goed, waardoor deze in de zomer koel zit en in de winter lekker warm is. En doordat de warmte van het lichaam makkelijk door de stof heen gaat, ontstaat er minder bacteriegroei (door zweet) en heb je dus minder snel last van zweetgeurtjes. 

  • Absorberend en sneldrogend

Lyocell kan heel goed vocht absorberen, zelfs 50% beter dan katoen en wol. Door deze eigenschappen droogt lyocell kleding heel snel op. 

  • Zacht en sterk

Lyocell kleding is zacht en valt soepel, maar is ook sterk en valt zwaar. Hierdoor valt de kleding heel mooi. Een kledingstuk van lyocell voelt aan als zijde, waardoor het ook nog eens heel fijn zit. 

  • Vrijwel kreukvrij

Lyocell stof kreukt veel minder snel dan bijvoorbeeld katoen of zijde. Dus wordt jij gek van kreukende blouses en jurken? Kies dan voor lyocell kleding en je zult zien dat je van kreuken minder last hebt.

De nadelen van lyocell

Het materiaal lyocell biedt haast geen nadelen. Een aantal kleine minpuntjes sommen we toch even op. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen worden de chemische stoffen van het productieproces hergebruikt. Maar toch vindt er een chemisch proces plaats om van het hout een fijne textielvezel te kunnen maken. Ook kan lyocell gaan pillen of pluizen en kan het zijn kleur verliezen. Om dit te voorkomen, wordt de stof bewerkt. Je kunt lyocell stof daardoor niet voor de volle 100% een natuurlijk product noemen. Maar het materiaal is wel voor het grootste deel natuurlijk en duurzaam.

Lyocell wassen

Lyocell kleding is over het algemeen niet gevoelig voor krimpen en kun je in principe gewoon in de wasmachine wassen. Toch heeft met de hand wassen soms de voorkeur. Lees altijd eerst de wasvoorschriften op het wasetiket, voordat je kleding van deze stof gaat wassen. Als lyocell geweven is (dan heeft de stof weinig stretch) en donker van kleur is, is het materiaal gevoelig voor intensieve en krachtige wasprogramma's en wasmiddelen. Je kunt de stof op twee manieren wassen:

  • in de wasmachine 

Was lyocell altijd op een fijnwasprogramma (bijvoorbeeld wolwas), zet de temperatuur op maximaal 30 graden en gebruik een lage centrifugestand. Gebruik bovendien een wasmiddel voor de fijne was. 

  • handwas

Wil je lyocell kleding met de hand wassen? Maak dan een sopje van koud water en een beetje fijnwasmiddel. Stop de kleding in het sopje en was deze schoon. Wring de kleding vervolgens niet uit, want dan kan de stof beschadigen. Je kunt het water beter voorzichtig uit de lyocell kleding persen. 

Lyocell en Tencel® strijken

Lyocell stof of Tencel® kreukt niet snel, waardoor deze bijna niet gestreken hoeft te worden. Als je toch wilt strijken, kun je het best een kledingstomer gebruiken. Als je die niet hebt, kun je ook een stoomstrijkijzer boven je lyocell kleding houden. Zet het stoomstrijkijzer dus niet op de kleding zelf. Je kunt natuurlijk ook een gewoon strijkijzer gebruiken, de temperatuur op gemiddeld zetten en je kledingstuk simpelweg strijken om de kreukels weg te halen.