sep 2022
Wol wassen
Tips voor jouw wolwas
Veel mensen zijn al snel te bang wanneer het om wol wassen gaat. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat de wollen trui gekrompen uit de wasmachine komt – en dan natuurlijk net die ene favoriete trui. Toch valt het allemaal reuze mee en is het veel makkelijker om wol te wassen dan je in eerste instantie denkt. Met de volgende tips gaat wol wassen zeker lukken.
Dit vind je op deze pagina
Wol wassen
Voor het wassen van wol is het gebruik van een speciaal wolwasmiddel essentieel. Dit heeft alles te maken met de vetoplossende werking van de reguliere wasmiddelen. Wol bevat het natuurlijke vet lanoline en dit vet is heel belangrijk voor het behoud van de kwaliteit van de wol. Een speciaal wolwasmiddel zal deze vetten beschermen en behouden. Om irritatie van de huid te voorkomen, kies je voor een wolwasmiddel dat vrij is van parfum.
Vraag jij je nu af hoe je het best je wollen trui kunt wassen? Voor het wassen van wollen kleding bestaan er 2 manieren. Je kunt wol wassen met de wasmachine (op wolwas!) of met de hand:
Wol wassen in de wasmachine
Je kunt zonder problemen en risico's je wol wassen in de wasmachine. Het is wel belangrijk dat je echt alleen wol bij wol wast. Stop vooral de wasmachine niet te vol om wrijving tussen de kledingstukken te voorkomen. Gebruik altijd het wolwasprogramma. Dit programma is speciaal ingesteld om heel langzaam de temperatuur te verhogen, waardoor de kans op krimpen van de wolvezels verdwijnt. Centrifugeer op lage toeren, bij voorkeur niet hoger dan 600 toeren.
Wol wassen met de hand
Heb je geen speciaal wolwasprogramma op je wasmachine? Gebruik dan niet een willekeurig ander programma, maar was de kleding met de hand. Het is wel heel belangrijk om goed op de temperatuur van het water te letten. Je wast met de hand vaak al warmer dan je denkt. Gebruik dan ook desnoods even een thermometer om er zeker van te zijn dat de temperatuur van het water niet hoger is dan 30 graden. Doe wat wasmiddel bij het water en leg je wollen was, binnenstebuiten gekeerd, er voor een minuut of 10 in. Hierna moet je goed het wasmiddel uit de stof spoelen. Het is heel belangrijk om wollen wasgoed nooit uit te wringen bij een handwas. Dep het water vooral uit de kleding.
Wol drogen
Vraag jij je nu af hoe je wol het best laat drogen? Ons advies: Wol mag absoluut niet in de droger! Doe je dit wel, dan beschadig je de stof en zal je kleding krimpen. Centrifugeer je wol op lage toeren of dep deze droog. Daarna moet je je wol ook zeer zeker niet aan de waslijn hangen. Het ophangen van wollen kleding zal door het gewicht van de natte stof al snel voor vervorming zorgen. Het best droog je wollen kleding plat neergelegd, bijvoorbeeld op een handdoek. Zo behoudt de kleding zijn vorm. Wellicht denk je dat wolwas lekker in het zonnetje kan drogen, maar ook dat is geen goed idee. Vanwege het natuurlijke karakter van wol, kan de kleur door de zon verschieten. Bovendien droogt wol zo snel dat het helemaal niet nodig is om deze door de zon te laten drogen.
Vlekken uit wol halen
Je dient wol heel voorzichtig te wassen, zodat de kwaliteit optimaal blijft. Heb je toch een vlek gemaakt, dan is het zeker niet de bedoeling om direct een flesje vlekverwijderaar te gebruiken. Wollen stof heeft als voordeel dat het materiaal door het natuurlijke wolvet oftewel lanoline vuil- en waterafstotend is.
Heb je met een vloeibaar goedje gemorst? Pak dan snel een absorberende doek. Door de beschermende lanoline laag zal het vocht namelijk niet snel snel in de wol trekken. Wrijf nooit over de vlek, dit zorgt er alleen maar voor dat de vlek dieper intrekt, en dat de wolvezels beschadigd raken. Helpt de absorberende doek niet voldoende? Dan is het tijd om het kledingstuk op het wolprogramma te wassen. Als laatste redmiddel kan je nog naar de stomerij gaan wanneer de wasmachine ook niet krachtig genoeg is. Wil je meer weten over hoe je precies vlekken uit je kleding kunt verwijderen? Lees dan ook zeker ons artikel over vlekken verwijderen.