Peter Gerritse
jan 2025
Hoe kun je polyester wassen
Zelfs een stoere allrounder moet verzorgd worden
Polyester: dat is toch het materiaal van vroeger, die grappige, glimmende jasjes of joggingbroeken die goedkoop aanvoelden en altijd een beetje te warm waren. Dat is allemaal waar, maar dat was ooit. Niet allen het uiterlijk, ook de kwaliteit is in de loop der jaren verbeterd. Tegenwoordig wordt polyester in combinatie met andere materialen en voor een grote verscheidenheid aan kledingstukken gebruikt. Dankzij zijn vormstabiele en onderhoudsvriendelijke eigenschappen is het een van de populairste materialen in de mode-industrie geworden. Zoals elk materiaal heeft het bepaalde eigenschappen waar je rekening mee moet houden, bijvoorbeeld als je polyester wilt wassen. Reden genoeg om dit materiaal hier nader te bekijken.
Dat is wat u op deze pagina vindt
Wat is polyester eigenlijk?
Polyester werd in de jaren veertig van de vorige eeuw ontwikkeld als een onderhoudsvriendelijk, goedkoop alternatief voor dure stoffen zoals zijde. De microvezel van synthetische vezels met extreem kleine poriën maakt het materiaal zeer dicht en daardoor vuil- en waterafstotend. Dit maakt polyester tot een allrounder in de outdoor- en sportsector.
Een echt voordeel van polyester is de veelzijdigheid. Het wordt gebruikt in blouses, overhemden en T-shirts en dankzij zijn thermoregulerende eigenschappen ook als binnenvoering van winterjassen of parka’s. Het is echter niet zo ademend, polyester laat je sneller zweten en neemt geen vocht op.
Polyester kan met verschillende veredelingsmethoden worden verwerkt tot zachte, vloeiende of semi-transparante stoffen. De toevoeging van sterk polyestergaren aan een ander materiaal kan er voor zorgen dat het kledingstuk langer meegaat en mooi in vorm blijft. Bovendien blijft de kleur van polyester kleding bijzonder lang intens, omdat de chemische kleuring bijzonder duurzaam is en niet vervaagt ondanks wassen. Ook een voordeel van polyester is dat het materiaal verder verwerkt kan worden. Het kan worden verrijkt met UV-bescherming, waar vooral bij zwem- en sportkleding steeds meer vraag naar is.
Ook op reis is het lichte en vormvaste materiaal een goed keuze. Het kreukt nauwelijks, zelfs niet in je koffer en het maakt je tas niet zwaarder dan nodig. De sneldrogende eigenschappen komen goed van pas als je bijvoorbeeld je blouse de volgende dag weer wilt dragen na een snelle wasbeurt in het hotel.
Voordelen:
- Gemakkelijk schoon te maken
- Laag gewicht
- Isolerend effect
- Sneldrogend
- Zeer weerbestendig en vormvast, geen kreuken
- Geen vervaging
- Nauwelijks tekenen van slijtage
Nadelen:
- Laag ademend vermogen
- Mogelijk irriterend voor zeer gevoelige huid
- Elektrostatische oplading
- Niet erg duurzaam
Polyester op de juiste manier wassen en verzorgen
Of je nu je polyester jas of een ander favoriet stuk wilt wassen, er zijn een paar dingen waar je zelfs bij dit relatief ongecompliceerde materiaal rekening mee moet houden. Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat je lang kunt genieten van polyester textiel en dat de materialen niet krimpen, verkleuren of beschadigd raken.
Over het algemeen vormt het wassen van polyesterkleding geen probleem.
Hoewel polyester een relatief ongevoelig materiaal is, reageert het niet bijzonder goed op hoge temperaturen. Overmatige warmte kan ervoor zorgen dat de stof kromtrekt en zijn oorspronkelijke vorm verliest. Je moet je polyester kleding daarom op een gematigde temperatuur wassen. Een programma van 30 graden is over het algemeen voldoende om je polyesterkleding effectief te reinigen zonder het risico te lopen de vezels te beschadigen. Het drogen in de droogtrommel is niet aan te raden. Het beste en veiligste alternatief is drogen aan de lucht, waardoor je kleding langer meegaat.
Was de kleding iedere keer na het sporten. Je voorkomt daarmee dat het zweet en andere nare geurtjes in de vezels trekken, waardoor je die er uiteindelijk moeilijker uit krijgt.
Polyester strijken
In de meeste gevallen heb je geen strijkijzer nodig omdat polyester een kreukherstellende stof is. Als het mooi weer is hang de kledingstukken gewoon buiten en gebruik het droogrek binnen als het slecht weer is. Polyester droogt heel snel, dus je kunt je favoriete item in een mum van tijd weer dragen.
Als het echter snel moet, kun je het kledingstuk ook strijken hoewel je hierbij voorzichtig moet zijn. Het is belangrijk om de juiste temperatuur te kiezen. Begin met een lage temperatuur om ervoor te zorgen dat het niet te heet wordt. Gebruik sowieso geen temperatuur boven de 100 graden. Als de temperatuur te hoog wordt ingesteld, kan het materiaal smelten en dat zou zonde zijn.
Je kunt je polyester kledingstuk ook met stoom strijken. Hang het gewoon op een hanger en houd het stoomstrijkijzer of de handstomer altijd op een paar centimeter afstand van de stof om watervlekken te voorkomen. Beweeg de stoomstrijker langzaam over het hele kledingstuk en laat de stoom doordringen in de vezels om de kreuken te verwijderen.
Do’s
- Controleer het waslabel van je kleding om er zeker van te zijn dat het polyester is en dat er geen speciaal onderhoud nodig is.
- Sorteer je kleding op kleur om vervaging te voorkomen.
- Was polyester op maximaal 40 graden, bij voorkeur 30 graden
- Laat polyester opdrogen aan de waslijn, want polyester is een stof dat erg snel opdroogt. Plaats het droogrek niet direct in de zon, want dan kan de kleur van de kleding vervagen.
- Keer de kledingstukken binnenstebuiten voordat je ze in de trommel stopt. Zo voorkom je dat prints vervagen.
- Je kunt speciale waszakken gebruiken om ervoor te zorgen dat er geen microplastics uit je wasgoed in het milieu terechtkomen. Je kleding wordt nu gewoon gewassen en de microplastics worden vastgehouden.
Don’ts
-
Was niet op te hoge temperaturen om te voorkomen dat de kwetsbare vezels krimpen
-
Strijk niet op een te hoge temperatuur om beschadiging van de synthetische stof te voorkomen
-
Gebruik geen bleekmiddel of waspoeder
-
Was je polyester items niet samen met handdoeken omdat er anders pluisjes van de handdoeken aan je kleding blijven kleven.