Rode trui met een pluisjes kam
Laura Jansen

Laura Jansen

Pluisjes verwijderen en voorkomen

Zo doe je dat!

Je zult het vast wel herkennen: je hebt een nieuwe trui of broek gekocht en na één wasbeurt zit alles onder de pluisjes. Dat is vervelend, want de nieuwigheid is er direct af. Na één keer wassen lijkt het alsof je kleding al jaren oud is. Als dit jou overkomt, dan is het enige wat je kunt doen de pluisjes verwijderen. Pluisjes van kleding verwijderen is best een klus, tenminste als je dit nog met je vingers doet. Gelukkig zijn er betere en snellere methodes. Maar het is natuurlijk het best om pluisjes op kleding voorkomen. Hoe je dat doet en hoe je pluizen verwijdert, kom je in dit artikel te weten.

Pluisjes op je wasgoed

Pluisjes ontstaan vooral door wrijving tijdens het wassen. Kleding wordt tijdens het wassen tegen elkaar gewreven en losse vezels worden pluisjes die zich aan het oppervlak van het kledingstuk hechten. Sommige stoffen, zoals wol, zijn daar extra gevoelig voor. Ook gladde stoffen kunnen onder de pluisjes komen te zitten, zodat zachte stof opeens ruw wordt en het kledingstuk er afgedragen uitziet. Behalve door het wassen van kleding ontstaan pluisjes ook op versleten of beschadigde kleding

Sommige stoffen zijn gevoeliger voor pluisjes dan andere stoffen. Een stof die bekendstaat als 'pluisjesstof' is wol. Wil je pluisjes op wol voorkomen? Lees dan vooral de instructie op het waslabel. Die is er namelijk niet voor niets. Soms kan het zijn dat je wol helemaal niet in de wasmachine kunt wassen. De wollen stof kan dan enkel met de hand worden gewassen. Heeft je wasmachine een speciaal wolprogramma? Gebruik dat dan voor je wollen kleding. Andere stoffen die ook snel onder de pluisjes zitten, zijn polyester, acryl, nylon, polyamide en viscose. Het zijn vooral gladde stoffen die pluisjes aantrekken. Wil je een kledingstuk dat minder snel pluist? Kies dan voor katoen.

Pluisjes verwijderen van je kleding

Het is natuurlijk jammer wanneer je kleding onder de pluisjes zit. Er zijn zelfs mensen die daardoor overwegen om hun kleding weg te gooien: dat hoeft helemaal niet! Er zijn namelijk voldoende manieren om pluisjes van kleding te verwijderen:

 

1. Pluisjes verwijderen met een scheermesje

Het klinkt misschien doodeng om je kleding met een scheermesje te bewerken. Toch is dit een van de eenvoudigste oplossingen, al is het waar dat er gaten in je kleding ontstaan als je niet voorzichtig te werk gaat. Maar als je het op de juiste manier doet, is dit een succesvolle methode. Gebruik hiervoor een wegwerpscheermesje. Zorg dat het kledingstuk op een gladde ondergrond ligt en trek de kleding een beetje strak. Zo kun je gemakkelijk met het mesje over het kledingstuk gaan zonder schade te veroorzaken. Pluisjes worden gemakkelijk 'meegenomen' door het scheermesje.

 

2. Pluisjes weghalen met een kledingroller of pluizenborstel

Een kledingroller is misschien wel de bekendste en meest klassieke manier om pluisjes van kleding te verwijderen. De roller is plakkerig, waardoor de pluisjes eraan blijven kleven. Een pluizenborstel werkt volgens hetzelfde principe. Deze borstel is niet afgewerkt met borstelharen, maar met fluwelen stof. Deze stof trekt pluisjes aan. De vervelende pluisjes hechten zich aan het fluweel.

 

3. Pluisjes verwijderen met een pluizendief

Vind je het gebruik van mesjes op je kleding toch niet zo'n fijn idee? Gebruik dan een moderne pluizendief. Dit is een apparaatje op batterijen dat goed in de hand ligt en waarmee je makkelijk over het kledingstuk gaat. Een pluizendief heeft ook mesjes, maar die zijn voorzien van een beschermkapje. Ook hier geldt dat het kledingstuk op een gladde ondergrond moet liggen en je het kledingstuk strak dient te trekken. Het voordeel van een pluizendief is dat pluisjes verwijderen je nagenoeg geen moeite meer kost.

 

4. Pluisjes knippen met een nagelschaartje

Pluisjes verwijderen door deze met een schaartje af te knippen. Dat kan alléén als het kledingstuk niet zoveel pluisjes heeft. Het wordt een ondoenlijke klus als er veel pluisjes zijn. Bovendien bestaat het risico dat je te veel afknipt en je het kledingstuk beschadigt. In principe kun je hiervoor iedere schaar gebruiken, maar met een nagelschaartje loop je het minste risico op beschadigingen.

Pluisjes en pillen voorkomen op je kleding

Natuurlijk is het handig als je weet hoe je pluisjes moet verwijderen. Nóg beter is het om te voorkomen dat er pluisjes op kleding ontstaan. Wanneer er geen pluisjes meer ontstaan, dan houd je je kleding ook langer mooi. Misschien kun je niet altijd voorkomen dat er pluisjes ontstaan, maar met de onderstaande tips kun je in ieder geval het aantal pluisjes aanzienlijk verminderen. In totaal zijn er 4 aandachtspunten:

 

1. Was kleding binnenstebuiten 

Pluisjes op wasgoed ontstaan vooral door wrijving. Als je gevoelige kledingstukken als truien binnenstebuiten wast, ontstaan er in ieder geval geen pluisjes meer aan de buitenzijde. De wrijving blijft, maar het maakt een groot verschil of je pluisjes krijgt aan de binnenzijde of buitenzijde van het kledingstuk.

 

2. Volg de instructies op het waslabel op

Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar ieder kledingstuk is voorzien van een waslabel met instructies. Als je de wasvoorschriften opvolgt, houd je jouw kleding in de beste staat. Op het waslabel staat onder andere op hoeveel graden je moet wassen, of je met de hand moet wassen en of het kledingstuk in de wasdroger mag.

 

3. Gebruik geen wasdroger

Een wasdroger is erg handig, maar ook pluisgevoelig. Net zoals de wasmachine maakt ook de droger veel omwentelingen en ontstaat er veel wrijving. Het is in ieder geval het best om voor pluisgevoelige kleding geen wasdroger te gebruiken. Sorteer je wasgoed na het wassen op pluisgevoeligheid en hang je pluisgevoelige kleding vervolgens op om te drogen. Door deze kledingstukken niet in de wasdroger te stoppen, blijft de kwaliteit ervan aanzienlijk langer behouden.

 

4. Was pluisgevoelige kleding in een waszakje

Pluisgevoelige kleding in de wasmachine is extra kwetsbaar voor pluisjes wanneer kledingstukken met scherpe onderdelen meegewassen worden. Denk maar aan een rits of andere metalen onderdelen. Als je ze toch samen wilt wassen, kun je de pluisgevoelige kleding het best in een waszakje stoppen.