Wasmand met jassen en wasmiddel

Makkelijk jassen wassen

In een paar stappen

Vooral in de herfst en de winter zijn jassen dagelijks ons schild tegen weer en wind. Aan vuil ontkom je natuurlijk niet. Daarom zouden wij onze jassen regelmatig iets terug moeten geven, ze goed wassen en onderhouden; zo gaan onze favoriete kledingstukken lang mee. Bij ons vind je de belangrijkste tips met betrekking tot het onderhouden en reinigen van jassen. Dons, leer, kunstvezels en membraanstoffen: De verschillende materialen waarvan jassen zijn gemaakt moeten elk op een andere manier worden gereinigd en onderhouden. Ontdek alle tips die je nodig hebt om goed jassen te wassen.

outdoor jassen wassen

Outdoor jassen wassen, drogen en waterdicht maken

Veel outdoor jassen kunnen in de wasmachine worden gewassen en hoeven niet naar de stomerij. Gelukkig maar, want ze moeten regelmatig worden gereinigd, zodat de poriën van het membraan vrij blijven en de functies behouden blijven.

Het ideale wasproces voor outdoor jassen:

  1. Sluit vooraf alle klittenband- en ritssluitingen
  2. Draai het jack binnenstebuiten
  3. Je kunt outdoor jassen het best apart wassen
  4. Gebruik een vloeibaar wasmiddel zonder wasverzachter. Ga voor een technisch wasmiddel
  5. Selecteer een outdoor-programma op je wasmachine (als je dit hebt) en check het waslabel in de jas
  6. Was het jack op een temperatuur tussen de 30 en 40 graden
  7. Centrifugeer op maximaal 600 toeren

 

Heb je je outdoor jas gewassen? Dan is het tijd om deze buiten te drogen. Om te voorkomen dat het jack kreukt, neem je het na het wassen zo snel mogelijk uit de wasmachine en hang je het te drogen op een hanger op een donkere plek — uv-stralen kunnen de vezels aantasten. Is de droger volgens het waslabel toegestaan? Gebruik deze dan op een lage stand.

leren jassen wassen

Natuurlijk is het ook belangrijk om je outdoor jas waterdicht te maken. Dit heet impregneren. Voor het impregneren van outdoor jassen luidt de vuistregel: Na elke derde wasbeurt opnieuw impregneren. Wij raden aan om een impregneerspray te gebruiken in plaats van impregnerende wasmiddelen. Een impregneerspray kun je doelgericht op de buitenkant van het jack aanbrengen. Je sprayt dus niet op de binnenkant. Voor het beste resultaat spuit je het jack in een vochtige toestand in en stop je het vervolgens in de wasdroger. Maar kijk natuurlijk altijd op het wasetiket in de jas of de droger is toegestaan.

Leren jassen reinigen en impregneren

Zowel glad als ruw leer is gevoelig voor kleurveranderingen door reiniging. Zelfs water en zeep kunnen resten achterlaten. Wij raden daarom aan om leren jassen altijd professioneel te laten reinigen, om mogelijke beschadigingen te voorkomen. De wasinstructies vind je meestal ook op het waslabel in de jas. Toch doe je er goed aan om regelmatig je jas een kleine onderhoudsbeurt te geven. Zo kun je wildleer met speciale borstels en gummen opruwen en zo vuil verwijderen. Wil je je leren jas afstoffen? Dat kan prima met een zachte katoenen doek of een leerborstel.

Het is natuurlijk ook handig als het leer waterafstotend is. Daarom kun je je leren jack het best impregneren als je het voor de eerste keer draagt. Daarna is impregneren elke zes tot twaalf maanden nodig. Het leren jack wordt op deze manier niet waterdicht, maar wel waterafstotend. Spray je leren jas het best goed in met een universele spray. Doe dit buiten.

donsjassen wassen

Onze tip: Om je leren jack tegen uitdrogen en scheurtjes in het materiaal te beschermen, smeer je het af en toe in met een leerconditioner. Maar let op: Te veel onderhoudsmiddeltjes kunnen leiden tot verstopte poriën. De kleur van je leren jack kan met leerverf worden opgefrist. Hiervoor moet het jack eerst worden gereinigd en ontvet. Ook moet de juiste kleur worden gekozen. Breng het product in geval van twijfel eerst als test aan op een onzichtbare plek.

Donzen jassen wassen en drogen

Dons is waardevol vanwege de warmte-isolerende eigenschappen en het bijzonder zachte gevoel. Om deze eigenschappen te behouden, is het volgende belangrijk: Donzen jassen mogen alleen met het juiste wasmiddel worden gewassen en niet te vaak. De veren verliezen met elke wasbeurt een deel van hun vetlaag en dus hun kracht. Ook bij het droogproces moet je bijzonder zorgvuldig te werk gaan. Als machinewas volgens het waslabel is toegestaan, raden wij aan om de onderstaande tips op te volgen.

Het wasproces voor donzen jassen ziet er als volgt uit:

  1. Sluit vooraf alle klittenband- en ritssluitingen
  2. Was de donzen jas het best apart
  3. Gebruik een speciaal dons- of wolwasmiddel
  4. Kies een zijde- of wolwasprogramma
  5. Was de jas op een temperatuur tussen de 30 en 40 graden
  6. Gebruik een extra spoelprogramma
  7. Centrifugeer op maximaal 400 toeren of helemaal niet
gewatteerde jassen wassen

Na het wassen moet de donzen jas direct uit de trommel worden gehaald en los worden geschud. De jas mag ook in de droger worden gestopt, met twee of drie schone tennisballen erbij. Deze zorgen ervoor dat de samengeklonterde donsveren los komen van elkaar. Voor een optimaal resultaat is het raadzaam de jas na 30 minuten uit de droger te halen en nogmaals op te schudden. Zonder droger kun je de donzen jas liggend op een wasrekje laten drogen en elke twee uur opschudden om de veren los te maken. Hierbij moet je geduldig zijn: op deze manier kan het droogproces ongeveer twee dagen duren.

Gewatteerde jassen wassen, drogen en impregneren

Gewatteerde jassen zijn vaak gevuld met kunstvezels. Het voordeel hiervan is dat ze bijzonder geschikt zijn voor nat weer en ook na regen snel drogen. Maar bij de reiniging loop je kans dat het weefsel uitdunt of vervilt. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om goed te werk te gaan. Er zijn belangrijke aandachtspunten!

Het ideale stappenplan voor het wassen van gewatteerde jassen:

  1. Sluit vooraf alle klittenband- en ritssluitingen
  2. Draai de jas binnenstebuiten
  3. Was op maximaal 30 graden
  4. Gebruik een vloeibaar wasmiddel zonder wasverzachter
  5. Kies een programma voor fijne of delicate was
  6. Doe een paar schone tennisballen in de wasmachine
  7. Centrifugeer op maximaal 800 toeren

 

Nadat je je gewatteerde jas hebt gewassen, is het tijd om hem te drogen en te impregneren. Om de impregnering op te frissen, kun je de natte jas na de reinigingsbeurt met een impregneerspray behandelen. Vervolgens kun je de jas aan een hanger laten drogen in de schaduw. Je ziet het al: Jassen wassen, is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Je moet alleen even weten wat de specifieke aandachtspunten zijn. Zo kun jij in stijl genieten van elke jassen trend en blijven je jacks langer mooi.