Kledingmotten in kleerkast
Patty Smeets

Patty Smeets

Kledingmotten bestrijden

Zo kun je motten herkennen en voorkomen

Wil je net jouw favoriete kledingstuk uit de kast halen, zitten er allemaal gaatjes in. Hoe kan dat nou? Misschien heb je last van kledingmotten. Deze kunnen veel schade aan je garderobe veroorzaken. Er zijn verschillende manieren om motten in je kleding te bestrijden. Maar je kunt de vervelende diertjes in je kledingkast ook voorkomen met een aantal handige trucjes. Hoe je dat doet? Je leest het allemaal in dit artikel.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Niet de kledingmot, maar de mottenlarven zijn de veroorzakers van gaatjes in je kleding.
  • Vooral dierlijke textielsoorten, zoals zijde en wol, zijn favoriete voedselbronnen van mottenlarven
  • Kledingmotten kunnen in vier weken tijd tot wel 250 motteneitjes leggen.
  • Je kunt motten bestrijden met mottenvallen of chemische bestrijdingsmiddelen. Sluipwespen worden vaak gebruikt als natuurlijke bestrijding tegen mottenlarven.
  • Motten in kleding kun je voorkomen door zeep of lavendel in je kledingkast te leggen.

Wat trekt kledingmotten aan?

De kledingkast in je slaapkamer trekt kledingmotten aan en is de favoriete plek van deze ongewenste diertjes. Waarom? Motten voelen zich het meeste thuis in donkere ruimtes met een relatief hoge luchtvochtigheid en bij een gemiddelde temperatuur van 24°C. Slaapkamers voldoen perfect aan deze eisen. En omdat je meestal een kledingkast in je slaapkamer hebt, is dit hét paradijs voor klerenmotten. Motten houden niet van kou, dus bij temperaturen onder de 15°C heb je van deze ongewenste gasten geen last. Ook hoge temperaturen worden door kledingmotten vermeden. Textielsoorten waar motten vooral op afkomen, zijn bont, zijde, wol en kasjmier wol. Dit soort stoffen is afkomstig van dieren en dat trekt kleermotten aan. Ook plantaardige materialen, zoals katoen en linnen, zijn textielsoorten die een grote aantrekkingskracht hebben op motten.

Wat zijn kledingmotten?

Motten zijn nachtvlinders; je herkent ze aan de lichtgele of goudbruine kleur. Deze kleur is afhankelijk van het voedsel dat de kledingmot eet. Een gewone mot wordt overigens vaak verwisseld met de kleding mot. Een gewone mot is gemiddeld 14 mm groot en een kledingmot heeft een grootte van 4 tot 9 mm. Klerenmotten kunnen gemiddeld 250 motteneitjes leggen! De eitjes komen in de zomerperiode al binnen 4 tot 10 dagen uit. In de winter kan dit een hele maand duren. Voor motten is jouw wollen trui of je zijden jurk de ideale plek om deze eitjes te leggen. Zodra de larven uitkomen, beginnen ze meteen van het textiel te eten en zo ontstaan mottengaatjes in je kleding.

Welke soorten motten zijn er?

Er zijn twee soorten motten die je in huis tegen kunt komen. De eerste soort is de bruine huismot. Deze herken je aan de donkerbruine vleugels met zwarte stipjes. Bruine huismotten, ook wel bekend als zadenmotten, voeden zich met plantaardige voedingsstoffen. Dit zijn bijvoorbeeld zaadjes, maar ze kunnen ook schade toebrengen aan linnen kledingstukken. Een andere soort mot is de kledingmot. Deze mot wordt ook wel klerenmot genoemd en is de meest voorkomende soort in Nederland. Kledingmotten hebben een glanzende goudbruine kleur en voeden zich het liefst met kledingstukken die gemaakt zijn van dierlijk textiel als wol en zijde.

Hoe kom je aan kledingmotten?

Motten kunnen heel eenvoudig via elk open raam naar binnen vliegen. Maar je kunt ze ook via kleding – zonder dat je het doorhebt – mee naar huis nemen. Denk bijvoorbeeld aan het leuke jurkje dat je bij een tweedehandswinkel of op de vlooienmarkt hebt gekocht. Als daar kledingmotten of larven in verborgen zitten, heb je ze zo in je kledingkast. Vooral de larven van de kledingmot zijn schadelijk, want zij zijn degene die zich tegoed doen aan je wollen jurk of kasjmieren vest.

Hoe herken je motten in je kledingkast?

De makkelijkste manier om klerenmotten te herkennen is door te kijken naar de kleur van de diertjes en naar de grootte ervan. Kom je in je kledingkast kleding tegen met allemaal gaatjes? Dan is de kans groot dat je last hebt van kleermotten. Mottengaatjes bestaan uit een groep van kleine gaatjes die een onregelmatige vorm hebben. Mottenlarven kun je als volgt herkennen: ze zijn ongeveer 1 cm lang en hebben een witte kleur met een bruin kopje. Larven van kledingmotten spinnen zich vaak in 8 mm lange cocons die lijken op gesponnen zijde. Wanneer je gaatjes in je kleding ziet, denk je misschien dat je ergens in bent blijven haken. Maar aan de vorm en de hoeveelheid gaatjes in je trui of wollen vest kun je zien, dat je last hebt van motten in je kleding.

Wat zijn effectieve antimottentips? Zo kun je een mottenplaag in je kast voorkomen

Om kledingmotten in je kleding én een mottenplaag te voorkomen, hebben we een paar handige antimottentips voor je:

  1. Alle kledingstukken die je niet draagt, kun je het best opbergen in afsluitbare zakken of tassen. De meest geschikte periode om dit te doen, is in de zomer en winter. 
  2. Ook is het belangrijk dat je voorkomt, dat kleermotten überhaupt naar binnen komen. Zet je slaapkamerraam regelmatig open om te luchten, maar maak dan wel gebruik van een raamhor. 
  3. Kledingmotten hebben een hekel aan bepaalde geuren. Hang bijvoorbeeld zakjes met gedroogde lavendel of vlierbloesem in je kledingkast en leg er ook een aantal tussen je ondergoed en sokken. 
  4. Ook met typische zeepgeuren, cederhout en etherische oliën voorkom je een mottenplaag in je kledingkast. Je kunt daarom ook kleine zeepjes in je kast leggen of een theelichtje met geurende olie laten branden in je slaapkamer.

Last van kleermotten? Doe je kleding in de vriezer

Heb je last van kledingmotten? Was dan je kleding in de wasmachine en stop de kledingstukken 48 uur in de vriezer. Motten en larven kunnen niet overleven bij temperaturen onder het vriespunt. Zorg er wel voor dat de kleding helemaal droog is, voordat je deze in de vriezer doet.

Motten verwijderen? Neem het strijkijzer

Wist je dat je kledingmotten ook kunt verwijderen met een strijkijzer? De hoge temperatuur van het strijkijzer is dodelijk voor zowel de larven als voor de eitjes. De meeste middelen bestrijden mottenlarven, maar zijn niet effectief tegen motteneitjes. Zo ontstaat er weer een nieuwe plaag. Daarom is het slim om kledingmotten te verwijderen met een strijkijzer. Let uiteraard wel op het type textiel en stel het strijkijzer op de juiste temperatuur in om extra schade aan je kleding te voorkomen.

Hoe kun je kledingmotten bestrijden?

Heb je mottengaatjes in je kleding ontdekt? Grote kans dat jouw kasjmieren truien of wollen vesten door kledingmotten zijn aangetast. Je kunt deze motten bestrijden op verschillende manieren, maar eerst moet je zeker weten of je daadwerkelijk motten in je kledingkast hebt. Je kunt dit nagaan door witte vellen papier op de bodem van je kast te leggen. Wanneer er klerenmotten in je kast zitten, zie je op een gegeven moment kleine korreltjes of andere 'afvalproducten' van de mottenlarven op de witte vellen liggen. Je kunt ook kiezen voor mottenvallen om te controleren of je motten in je kledingkast hebt. Deze mottenvallen lijken op vliegenstrips en zien eruit als tape met een stroperige laag. De vervelende diertjes blijven makkelijk aan de tape plakken. Ideaal om kledingmotten zo meteen te kunnen bestrijden.

Heb je motten in je kleding gevonden? Wat nu?

Als je inderdaad sporen van motten in je kleding hebt gevonden, dan is het belangrijk om meteen in actie te komen. Anders heb je kans dat de kledingmotten zich in no-time vermeerderen. Het beste kun je ermee beginnen elk kledingstuk buiten goed uit te kloppen. Was de kledingstukken op 60°C of breng je wasgoed naar de stomerij. Een ideaal moment om je kledingkast op te ruimen en een grote schoonmaakbeurt te geven met een zeepsopje. Daarna kun je de kast tot in de kleinste hoekjes extra goed schoonmaken met de stofzuiger. Is je kledingkast grondig schoon én helemaal droog? Dan kun je jouw schone kledingstukken weer terughangen. Hang ook een aantal lavendelzakjes of ringen van cederhout in de kast om nieuwe motten in je kleding te voorkomen.

Chemisch bestrijden van motten

Let bij het chemisch bestrijden van kledingmotten goed op hoe je het chemische middel moet gebruiken. Een chemisch antimottenmiddel kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid en allergische reacties veroorzaken, zoals irritaties aan de slijmvliezen van je neus, keel en ogen. Een chemisch bestrijdingsmiddel moet altijd buiten het bereik van kinderen en huisdieren worden opgeborgen! Lees van tevoren de bijsluiter goed door en volg de instructies nauwkeurig op. Wij raden natuurlijke alternatieven aan om kledingmotten te bestrijden. Deze methodes zijn beter voor de gezondheid en het milieu dan chemisch bestrijden van motten.

Een natuurlijke manier om kledingmotten te bestrijden

Wil je op een natuurlijke manier motten bestrijden? Dan kun je kiezen voor sluipwespen. Deze wespensoort legt eitjes in de eitjes van de klerenmot. De wespen zijn heel klein en onschadelijk voor mens en dier. Daarom kun je ze zonder problemen in je kledingkast en op andere plekken in huis uitzetten. Zodra de larven van de sluipwespen uitkomen en alle eitjes van de klerenmotten hebben gegeten, gaan ze op zoek naar andere voedselbronnen. De sluipwespen gaan dus uiteindelijk vanzelf weer weg. Een milieuvriendelijke en natuurlijke manier om kledingmotten te bestrijden.